Turizem Goričko

Na Goričko

Na Goričko

Goričko je del Trideželnega parka Goričko-Raab-Őrség prav zaradi svoje neokrnjene narave, od nekdaj pa je znano po dobri hrani in pridih rokah ljudi, ki živijo na tem območju. Vabimo vas, da nas obiščete in doživite pristno Goričko.

Doživetje tega dne:

  • obisk Izletniške kmetije, kjer vam bo gospodarica prikazala kako se pripravi Prekmurska gibanica, eden najprepoznavnejših kulinaričnih pečatov Prekmurja. Seveda boste dobroto tudi poskusili.
  • ogledali si boste cerkev Svete Helene na Pertoči, ki se ponaša z drugim največjim mozaikom (92 m2) v Sloveniji, ki ga je izdelal pater Marko Rupnik, znani umetnik številnih mozaikov z bibličnimi prizori in Prešernov nagrajenec za

    Preberi več: Na Goričko

Dödole

Dödole

Dödole imenujemo tudi beli krompirjevi žganci ali oženjeni žganci, ki so v Prekmurju prisotni že vrsto let. Strežejo se kot priloga k mesnim jedem, ali pa kot samostojna jed. Zelo dober recept najdete v knjigi Tak kak inda, avtorice Rozvite Škodnik & Društva podeželskih žena Občine Rogašovci.

Na voljo so vam v Gostišču Ajda na Cankovi in na Turistični kmetiji Ferencovi v Kraščih.

Foto: Gostišče Ajda

 

 

Preberi več: Dödole

Prekmurska šunka

Prekmurska šunka

Je tradicionalna kakovostna sušena mesnina Prekmurja. Na območju od Goričkega do Lendavskih ravnic, se je uveljavila iz stoletja dolge tradicije sušenja in zorenja svinjskega stegna. Je izdelek s prepoznavno obliko, po kateri se loči od pršuta in od znanega sušenega kosa stegna v Južni Tirolski, ki mu pravijo “Speck”.
Naravne podnebne razmere na prehodu ravninskega v razgiban gričevnat svet Goričkega so nedvomno prispevali k razvoju in okusu ter obliki prekmurske šunke. Prekmurska šunka je suha mesnina, pridobljena s suhim (lahko tudi z mokrim) soljenjem in razsoljevanjem, dimljenjem ter daljšim sušenjem in zorenjem posebej oblikovanega svinjskega stegna (ki mora izvirati iz

Preberi več: Prekmurska šunka

Prekmurski bograč

Prekmurski bograč

Bograč je izredno prepoznavna prekmurska jed s svojevrstnim načinom priprave in skrbno izbranimi sestavinami. Je zelo stara jed, ki je dobila ime po posodi, v kateri so jo kuhali že v davni preteklosti. Predniki so jo opustili zaradi pomanjkanja mesa. Tradicija priprave bograča je med Prekmurci zelo živa. Priprava bograča zahteva najmanj tri vrste mesa in prav te mu dajejo poseben okus, pa tudi krompir prispeva svoje. Veliko čebule, paprike (sveže in v prahu) ter ostale začimbe pa so kuharjeva skrivnost. Za pravi bograč je značilno, da mora biti skuhan v primernem kotlu na prostem.

Nekaj predlogov, kje vse ponujajo

Preberi več: Prekmurski bograč

Bujta repa

Bujta repa

Bujta repa je samostojna prekmurska narodna, ki se je tradicionalno pripravljala v času kolin. Ime jedi je povezano z zakolom prašiča: »bujta« v prekmurščini pomeni »ubita«. Osnovne sestavine so svinjsko meso, kisla repa in prosena kaša. Začini se s česnom in čebulo.

Izvrstno vam naredijo v Gostišču Ajda na Cankovi in na Turistični kmetiji Ferencovi v Kraščih.

Foto: turisticnekmetije.si

 

 

Preberi več: Bujta repa

Povežite se z nami

Fb logo