Turizem Goričko

Prispevki

Prekmurski bograč

Bograč je izredno prepoznavna prekmurska jed s svojevrstnim načinom priprave in skrbno izbranimi sestavinami. Je zelo stara jed, ki je dobila ime po posodi, v kateri so jo kuhali že v davni preteklosti. Predniki so jo opustili zaradi pomanjkanja mesa. Tradicija priprave bograča je med Prekmurci zelo živa. Priprava bograča zahteva najmanj tri vrste mesa in prav te mu dajejo poseben okus, pa tudi krompir prispeva svoje. Veliko čebule, paprike (sveže in v prahu) ter ostale začimbe pa so kuharjeva skrivnost. Za pravi bograč je značilno, da mora biti skuhan v primernem kotlu na prostem.

Nekaj predlogov, kje vse ponujajo izvrstni prekmurski bograč: Izletniška kmetija Kozelinovi v Gerlincih, Gostišče Ajda na Cankovi, Turistična kmetija Ferencovi.

Foto: slovenia.info

Povežite se z nami

Fb logo