Turizem Goričko

Po bregovih Goričkega

S Cankove se rahlo vzpenjate proti Korovcem, kjer se lahko sprehodite po gozdni učni poti, ali pa se ustavite v galeriji Bransberger. Pot nadaljujete proti Gerlincem, s ceste, ki teče med vinogradi po hrbtišču bregov Rogašovcev med vinogradi, je lep razgled na Goričko in Avstrijo.
Skozi Fikšince, Nuskovo in Serdico pridete do Sotine. Iz dolinskega dela vasi Serdica in Sotina se lahko povzpnete na Serdiški ali Sotinski breg, ki sta najvišja bregova Goričkega in Pomurja ter ponujata lep razgled na pokrajino. Iz Sotine nadaljujete pot do Kuzme, tromejnika in nato do vasi Grad.
Do gradu, ki velja za največje srednjeveško grajsko poslopje v Sloveniji, lahko prikolesarite po serpentinastem vzponu, pot pa nadaljujete proti Belemu križu, kjer zavijete proti Motovilcem. Po vožnji skozi Ropočo mimo Ledavskega jezera si lahko spočijete na obali jezera, ali pa obiščete bližnjo turistično kmetijo Ferencovi.
Zatem peljete skozi Domajince in Topolovce, po blagem vzponu v senci gozdov pa v rahlem spustu prispete na Cankovo. Pot si lahko skrajšate in v Nuskovi zavijete proti Rogašovcem in Svetemu Juriju, si ogledate cerkev sv. Jurija, ali se ustavite ob mlinu v Pertoči. Kolesarska pot vas potem vodi skozi Gornje Slaveče proti Gradu, kjer je ob poti evangeličanska cerkev, pri Gradu pa katoliška cerkev Marijinega vnebovzetja.
Na tej poti si lahko ogledate šest cerkva in več kapelic, naravne znamenitosti (Kuharjev, Sotinski in Serdiški breg), tehnične znamenitosti, ki pa so tudi delo človeških rok (slatinske vrtine v Nuskovi, naravni kamnolom v Sotini, mlini in žage na v Serdici, Pertoči, na G. Slavečih in v Motovilcih), ter obnovljene starinske gasilske domove (Večeslavci, Sotina).

Povežite se z nami

Fb logo